The Belgian Freight
Forwarding Association

FIATA World Congress: save the date van 3 tot 6 oktober 2023


Als Belgische logistieke dienstverlener, expediteur of douane-specialist heb je een unieke kans om 'in je achtertuin' het FIATA World Congress bij te wonen. Inclusief een exhibition, hackathon voor young professionals, panel discussion en razend interessante sprekers. Bovendien zorgt de nieuwe congresaanpak voor talloze netwerkmogelijkheden met je internationale collega's. 


3 tot 6 oktober nog ver weg? Niet als je het aan Marc Huybrechts vraagt, de voorzitter van het organiserend comité van het FIATA World Congress 2023.


Place to be voor het FIATA World Congress 2023

Het congres vindt plaats in het Square Brussels Convention Center, vlak aan de Grote Markt en het Centraal Station. Het hart van Brussel, het hart van Europa en voor deze drie dagen, ook het hart van de internationale logistieke gemeenschap. Marc verwacht namelijk meer dan 1000 deelnemers uit alle hoeken van de wereld.

Marc: “Als Belgische logistieke dienstverlener, expediteur of douanebedrijf heb je in 2023 een gigantische opportuniteit om mits een kleine verplaatsing, de hele (logistieke) wereld te ontmoeten: van de V.S. tot en met Afrika en het Verre Oosten. Er zullen grote mondiale spelers aanwezig zijn maar evengoed kleinere bedrijven of bedrijven actief in niches. Wij denken vaak dat de wereld uit grote spelers bestaat. Maar, net zoals in België, zijn er op wereldschaal veel meer kmo’s.

Als Belgische belangenvereniging hebben we ons altijd sterk geëngageerd naar onze internationale koepel. In 2018 dienden we onze kandidatuur in, en met twee jaar vertraging wegens de gekende reden, zal Brussel the place to be zijn in 2023. De voorbije jaren vonden de bijeenkomsten vaak in het Verre Oosten plaats, vorig jaar in Busan in Zuid-Korea, maar het is al jarenlang onze droom om in ons land, toch de logistieke hotspot van Europa, het wereldcongres te organiseren. Te meer omdat we hier zeer gemakkelijk bereikbaar zijn voor al onze internationale deelnemers.”


The changing climate of logistics: meer dan het klimaat alleen

Marc: “Heel ons ecosysteem verandert en de grote vraag is natuurlijk, hoe managen we dat als mondiale sector. Het hyper actueel thema van het World Congress is dan ook ‘The changing climate of logistics’. Het zal natuurlijk gaan over de klimaat vraagstukken waar onze sector middenin staat, en ook andere hot topics zoals war on drugs, cybercrime, digitalisering, war on talent en sustainable development goals.


Volledig nieuwe congresaanpak

“We stellen in oktober 2023 een volledig vernieuwde congresaanpak voor waardoor onze deelnemers gemakkelijk nieuwe ideeën kunnen uitwisselen, leren en volop netwerken. We beseffen, na corona, nog meer de waarde van persoonlijk contact in het zakendoen. In een app kan je bijvoorbeeld aangeven wie van de deelnemers je wil ontmoeten, en dat wordt dan voor je geregeld,” vertelt Marc.


De congresplanning

Op dag 1 vindt de Young Logistics Challenge plaats. In een hackathon nemen verschillende ploegen van young professionals - studenten van hogescholen en universiteiten of bedrijven - het tegen elkaar op rond een thema in duurzame logistiek. ‘s Avonds presenteren ze hun bevindingen en is er voor alle deelnemers een welkomstreceptie. Marc: “Dit past helemaal in de strategie van FORWARD Belgium waarbij we sterk inzetten op de promotie van onze sector naar jongeren toe om de toekomst van ons beroep te verzekeren.”

Dag 2 gaat van start met een spectaculaire openingsceremonie en is verder volledig gewijd aan de regional panel discussions, alle regio’s van de wereld zijn vertegenwoordigd. En omdat de boog niet altijd gespannen hoeft te staan, trekken de gasten ’s avonds hun feestkleding aan voor de Belgian Night in het Comic Strip Museum. Het wordt een plezierige party, met al het beste dat België te bieden heeft.

Op dag 3 zijn er panel discussions en internationaal gerenommeerde sprekers. In de vroege avond voorziet de organisatie een closing session, inclusief de officiële overdracht naar Panama, die het World Congress in 2024 organiseert. ’s Avonds staat nog een niet te missen gala-diner in Auto World op de planning.


FIATA World Congress Exhibition

Tijdens het congres vindt ook de FIATA World Congress Exhibition plaats op dezelfde locatie. Marc: “Het is de ideale plek om je als logistiek bedrijf aan het brede publiek van het congres voor te stellen, je merk onder de aandacht te brengen, de nieuwste innovaties te presenteren, kortom om zaken te doen. Met een kernteam van structurele partners, bijvoorbeeld Port of Antwerp-Bruges en Brussels & Liege Airport hebben we al een mooie vertegenwoordiging. Maar het is mijn ambitie, nu we het congres in ons land organiseren, om deze partners verder te omringen met een ruim scala aan Belgische logistieke bedrijven. Het zal trouwens geen ‘beurs’ worden in de klassieke zin van het woord. We gaan ook voor een vernieuwend concept. Ik licht al een tipje van de sluier op, het zal een ‘walk in the park’ worden.”


Deelnemers en partners gezocht

Mee komen congresseren? Je bent van harte welkom! De volledige driedaagse of één dag, er zijn diverse formules, bijvoorbeeld met dagpassen. Marc: “We zoeken ook structurele partners die een stand willen op de beurs. We beschikken over verschillende sponsorpakketten als je je bedrijf of merk in de kijker wil zetten. En heb je zelf een idee, we luisteren graag, samenwerkingen op maat zijn zeker mogelijk!” Meer informatie vind je hier en het meest actuele nieuws over het FIATA World Congress volg je op Twitter, LinkedIn, Facebook en Instagram.


Heb je vragen of interesse om partner te worden? Contacteer:

Marc Huybrechts Voorzitter Organiserend Comité +32-495 29 04 95 marc.huybrechts@canada-nv.be

Olivier Schoenmaeckers Directeur FORWARD Belgium +32-474 29 39 78 olivier@forwardbelgium.be