Gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de uitdagingen voor vele bedrijven om geschikte medewerkers te vinden, wordt investeren in kennis en opleiding de komende jaren cruciaal.
FORWARD Belgium heeft verschillende 'best practices' ontwikkeld, die gericht zijn op het beroep van de expediteur en de douanevertegenwoordiger.
In deze Toolkits staan we stil bij de essentiële basiskennis die nodig is om aan de slag te gaan en te blijven binnen onze sector.
We leggen hierbij de focus op sectorspecifieke aanbevelingen, praktische richtlijnen over hoe uw operationele medewerkers best kunnen omgaan met problemen in de logistieke keten, tips om compliance te verhogen en uw risico's te beperken, gebruiken van modeltemplates en standaardcontracten, ...
Onder de vorm van praktische in-house Toolkits geeft FORWARD Belgium de sector essentiële basiskennis meen.
In deze Toolkit staan we samen met uw medewerkers stil bij de huidige logistieke & juridische uitdagingen in de relatie tot uw verschillende logistieke partners (rederijen, terminals, transporteurs,…); we bespreken de meest voorkomende problemen en reiken hierbij een aantal praktische aanbevelingen aan die u elke dag kan gebruiken.
Verder focussen we op het belang van de juridische hoedanigheid van de expediteur en het gebruik van de algemene Belgische expeditie voorwaarden. We overlopen enkele basisbegrippen inzake douane; de aandachtspunten m.b.t. verzekering, de toegenomen niet- fiscale verplichtingen zoals CBAM, EUDR, het FORWARD meldpunt voor verdachte zendingen,…
Expediteurs & logistieke dienstverleners die hun douaneformaliteiten uitbesteden, worden steeds vaker beschouwd als een ‘douanetussenpersoon’ met eigen verantwoordelijkheden. Het argument dat men douaneformaliteiten uitbesteedt aan een professioneel douanevertegenwoordiger gaat niet langer op om alle douane- technische verantwoordelijkheden te ontlopen.
In deze Toolkit gaat een praktijk- expert in op de noodzakelijke praktische basiskennis douane & de risico’s die hieraan gekoppeld zijn. Ook de manier van samenwerking tussen expediteur en douanevertegenwoordiger wordt grondig besproken. Verder wordt stilgestaan bij:
- Het proces van het screenen en aanvaarden van klanten.
- Controles door de expediteur op goederenstromen van zijn klant; waarde; oorsprong.
- Controlesysteem voor douane aangiftes opgemaakt door douanevertegenwoordigers.
- Opleiding en professionele vakbekwaamheid.
In deze Toolkit leggen we aan de klant van de expediteur uit welke de rol is van de expediteur in de logistieke keten, wat van hem mag verwacht worden en wat niet, welke de verplichtingen zijn van de klant en van de expediteur en hoe de expediteur ervoor zorgt dat de logistieke keten optimaal verloopt.
We staan hierbij stil bij de huidige logistieke & juridische uitdagingen (de relatie met de verschillende logistieke partners en de meest voorkomende problemen daarbij; de juridisch hoedanigheid van de expediteur en waarvoor hij precies verantwoordelijk is; de algemene Belgische expeditie voorwaarden; enkele basisbegrippen inzake douane; het FORWARD meldpunt voor verdachte zendingen, …
We bekijken deze elementen vanuit het oogpunt van de verlader gericht op de expediteur. Een beter begrip zal niet alleen de efficiëntie van de logistieke processen verhogen maar zal ook bijdragen tot een betere klantenservice en een hogere klantentevredenheid.
Doelgroep Toolkit 1 en 2
Doelgroep Toolkit 3
Lid van FORWARD Belgium? Profiteer van voordeeltarieven:
Voor bedienden tewerkgesteld onder het Paritair Comité 226 (bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek) kan je voor deze opleiding een aanvraag tot subsidiëring indienen bij het opleidingsfonds LOGOS. Kijk op de website van LOGOS voor de regelgeving. Voor meer informatie kan je contact opnemen via:
De tussenkomst bedraagt 20 euro / persoon / effectief gevolgd opleidingsuur.
Wenst u hierover meer informatie of had u graag een in-house begeleiding geboekt dan kan u contact opnemen met het FORWARD Belgium secretariaat.
Dé online basistraining voor expediteurs - nu beschikbaar voor uw hele team!
In een sector waarin het vinden van geschikte medewerkers een uitdaging vormt, maakt u als bedrijf hét verschil door te investeren in kennis en opleiding. FORWARD Belgium biedt al jarenlang in house begeleiding aan, aan de hand van verschillende FORWARD Best Practices, gericht op het beroep van de expediteur en de douanevertegenwoordiger.
U kan deze basiskennis voortaan ook online aanbieden aan elke medewerker binnen uw bedrijf! Van starters tot ervaren teamleaders.
Deze online begeleiding is een product, ontwikkeld door FORWARD Belgium en kan u raadplegen op de FORWARD Belgium pagina, die wordt ondersteund door het e-learning platform van BDO Belgium.
Als geassocieerd lid van FORWARD Belgium zet BDO Belgium sterk in op competentiemanagement en compliance begeleiding in onze sector. Deze 1ste gezamenlijke online tool vormt een mooi resultaat van een partnership tussen FORWARD Belgium en BDO Belgium. BDO Belgium is een internationaal actieve adviesorganisatie met een solide reputatie in financiële dienstverlening (Audit & Assurance, Tax & Legal, Accounting & Reporting) en complementair, gespecialiseerd advies om klanten te ondersteunen richting een futureproof digitale en duurzame groei (Advisory).
Indien gewenst ontvangt de deelnemer na afloop een FORWARD Belgium-certificaat – een duidelijke meerwaarde voor het CV van uw medewerker én het imago van uw bedrijf!
Doelgroep
Deze online begeleiding vormt de standaard voor:
De online training is opgebouwd voor individueel gebruik (per gebruiker een code): elke deelnemer volgt het traject op eigen tempo, werkt zelfstandig aan de geïntegreerde oefeningen en ontvangt na afloop (indien gewenst) een persoonlijk FORWARD certificaat als bewijs van deelname. Van zodra iemand de cursus afrondt, krijgt zowel de deelnemer en/of de teamlead hiervan een melding. Deze melding geldt ten aanzien van FORWARD als bewijs van afronding en op basis daarvan kan een certificaat worden opgevraagd. Dit certificaat is dan 2 jaar geldig.
Voor bedienden tewerkgesteld onder Paritair Comité 226 (internationale handel, vervoer en logistiek) is een aanvraag tot subsidiëring mogelijk bij het opleidingsfonds LOGOS. Voor meer informatie over de regelgeving:
Wenst u hierover meer informatie of had u graag een online begeleiding geboekt dan kan u contact opnemen met het FORWARD Belgium secretariaat.